E-Health oplossingen met bestaande processen en digitale middelen

Door Ivo van Ham op donderdag 25 februari 2016
Eigenaar, projectmanager

Een e-Health oplossing hoeft niet perse een geheel nieuw concept te zijn. Door het digitaliseren van bestaande processen kan er met bestaande middelen al veel bereikt worden. Dat is dan ook hoe wij met onze klanten tot een e-Health oplossing komen.

De e-Health aanpak van Getting Social

De zorg is een mooi voorbeeld van een sector die op dit moment vraagt om digitale innovatie. Veel papieren processen zijn eraan toe om gedigitaliseerd te worden. Wij kunnen je hier bij helpen. En dat doen we op onze eigen manier: we luisteren, observeren, achterhalen het onderliggende probleem en leggen digitale lijntjes, zodat bestaande processen kunnen worden gedigitaliseerd. Via digitale wegen kan communicatie blijven bestaan tussen fysieke ontmoetingen door, worden processen efficiënter, kan de klant in controle blijven en worden alle datagegevens in een veilige, gecertificeerde omgeving bewaard. Het gaat niet om de implementatie van e-Health tools, maar om het ondersteunen van bestaande processen met digitale (e-Health) middelen.

Bestaande processen in een digitaal jasje

De eerste stap die wij zetten is het in kaart brengen van het daadwerkelijke vraagstuk. Hierna gaan we kijken naar de processen en middelen die op dat moment bij de organisatie gebruikt worden. Omdat deze inventarisatie de basis vormt voor de digitale oplossing, is contact met de betrokkenen in de organisatie erg belangrijk. Voor de ontwikkeling van de webapplicatie ‘Samen met jou!’ hebben Richard en ik bijvoorbeeld eerst gesprekken gevoerd met medewerkers uit de verslavingspreventie, ambulante hulpverlening, gezinscoaches, en klinisch psychologen. Wat bleek, voor de begeleiders is het uitermate belangrijk dat zij contact met de jongeren onderhouden over het behandelproces, ook tussen de fysieke ontmoetingen door. Echter, een geschikt (lees: veilig en toegankelijk) medium hadden ze hier niet voor. Als oplossing is de webapplicatie ‘Samen met jou!’ ontwikkeld. Hierin is het bestaande papieren Shared Decision Making proces van de organisatie verwerkt. Dit proces zelf is dus niet nieuw, het is “slechts” gedigitaliseerd waardoor er één digitale omgeving is ontstaan die de begeleiders in staat stelt om het behandelproces van de jongeren beter in de gaten te houden en met hen daarover (op een veilige manier!) blijven te communiceren.

E-health webapplicatie voor Shared Decision Making processen

De applicatie ‘Samen met jou!’ kun je dus zien als een frame waarin een bestaand proces van een organisatie is verwerkt. In het geval van GGZ Vincent van Gogh is dat het Shared Decision Making proces. Past een bepaald frame niet helemaal bij jouw organisatie? Geen probleem. Dan passen we de processen in het frame zodanig aan dat er een applicatie ontstaat die op maat is gemaakt voor jouw organisatie. Op deze manier kan een frame voor meerdere organisaties gebruikt worden en hoeft het wiel niet telkens opnieuw worden uitgevonden.
Deze Shared Decision Making applicatie kan hierdoor voor alle situaties waarin behoefte is aan blijvende communicatie tussen een zorgverlener en hulpbehoevende een uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een arts en patiënt, een fysiotherapeut en een klant, een hulpverlener en een jongere, een diëtist en patiënt, een thuiszorgmedewerker en cliënt, etc. Kortom, voor alle zorgverleners die contact en controle willen houden tijdens, maar ook na het behandelproces kan dit een interessante ontwikkeling zijn.

Herken jij jouw organisatie hierin en denk je dat de Shared Decision Making applicatie kan bijdragen aan de manier van werken binnen jouw organisatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op: 040-21 80 599. Wij denken graag met je mee!

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!