Oude versies van Internet Explorer uitgezwaaid!

afbeelding van Lonneke van de Ven
Door Lonneke van de Ven op dinsdag 02 februari 2016
Textual Branding

Twee weken geleden stuitte mijn collega Cas op een artikel waarin stond dat Microsoft vanaf 12 januari 2016 geen oude versies van Internet Explorer meer ondersteund. “Dat zal het lay-outen een stuk gemakkelijker maken”, reageerde onze front-end developer Joost direct. Deze reactie riep wat vragen bij mij op. Daarom vroeg ik Joost om mij even bij te praten over de relatie tussen een front-end developer en Internet Explorer…

Wat wil het zeggen dat de versies 8, 9 en 10 van Internet Explorer (IE) niet meer door Microsoft worden ondersteund?

Dit betekent dat Microsoft deze versies na 12 januari niet langer voorziet van beveiligingsupdates en technische ondersteuning. Hierdoor is de internetomgeving veel minder veilig en wordt de kans op mal- en spyware aanzienlijk groter. De oude versies van IE kunnen dus nog wel gewoon gebruikt worden, alleen zal dit gebruik erg afnemen (voor zover dat de laatste jaren al niet is gebeurd), omdat het grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Upgrades zijn niet voor niets zo belangrijk vandaag de dag.

Wat is hiervan het voordeel voor jou?

De oude versies van IE houden geen rekening met webstandaarden zoals die afgesproken zijn. Dit wil zeggen dat een website die geopend wordt in een oude versie van IE er heel anders uit kan zien dan in Chrome bijvoorbeeld het geval is. IE interpreteert bepaalde codes namelijk anders in de CSS dan Chrome (sommige codes zijn zelfs niet eens ingebouwd). Dit probleem werd en wordt nog steeds opgelost door het toepassen van hacks. Dit is echter erg tijdrovend. Ik kan me nog websites herinneren waarbij ik 1 tot 2 dagen bezig was om dezelfde lay-out in IE te krijgen. Als deze versies straks niet meer gebruikt worden, hoeven we ze niet meer te ondersteunen en dat scheelt een hele hoop werk.

Werden deze verouderde versies eigenlijk nog wel gebruikt?

Natuurlijk is het gebruik van oude versies van IE al sterk afgenomen, maar omdat er toch nog mensen zijn die deze gebruikten, moesten we alsnog zorgen dat de website ook in IE voldeed. Doordat Microsoft deze versies nu niet langer ondersteund, zal het gebruik tot zo’n minimum beperkt worden dat we deze aanpassingen niet meer hoeven te doen.

En hoe denk je over de 11e, oftewel de huidige versie van Internet Explorer?

Deze versie is een stuk minder lastig dan de versies voorheen. De laatste jaren is IE meer gaan ondersteunen, waardoor de verschillen al aardig zijn afgenomen. Versie 11 is wat betreft het tonen van websites redelijk gelijk met een browser als Chrome. Toch blijft het natuurlijk wel Internet Explorer en blijven extra handelingen noodzakelijk. Ik stop pas met klagen als iedereen Chrome gebruikt.

Voor front-end developers is Internet Explorer soms een behoorlijke dwarsligger, maar hoe populair is Internet Explorer nu eigenlijk bij de internetgebruikers? Deze afbeelding over browser gebruik geeft een mooi inzicht in het gebruik van de verschillende browsers. Google Chrome blijkt zonder enige twijfel de favoriete browser te zijn, gevolgd door een nek-aan-nekrace tussen Internet Explorer en Firefox. Internet Explorer is misschien niet de nummer 1 voor de meeste mensen, maar gebruikt wordt deze browser nog wel. Dus helaas Joost…

 

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!