De vijf principes van de Lean Startup-methode

‘Lean starten’: bij heel wat jonge ondernemers gaat de term vlot over de tongen. De Lean Startup methode is een manier waarop je snel en efficiënt een nieuw business model kan ontdekken. Daarnaast geeft deze methode ook een goede manier om voortgang bij te houden. Het is een manier om constant te blijven innoveren. Eric Ries, schrijver van het boek de Lean Startup stelde vijf principes waar de Lean Startup vanuit gaat.

1. Ondernemers zijn overal
Waar je ook zit, wie je ook bent, je kan een ondernemer zijn. Je hoeft dus niet in een garage te zitten om de Startup mentaliteit te hebben. Want een Startup heeft een algemene beschrijving: het is een menselijke institutie ontworpen om nieuwe producten en diensten te creëren onder extreem onzekere condities. Het kan in elke industrie of sector en van kleine tot grote bedrijven toegepast worden.

2. Ondernemerschap is management
Een Startup is een organisatie / institutie. Niet alleen maar een product. Er is dus een nieuw type management nodig om de processen te beheersen en te sturen. “Entrepreneur’ zou eigenlijk een nieuwe
jobtitle’ moeten zijn.

3. Gevalideerd leren
Startups bestaan niet alleen om nieuwe dingen te maken, of geld te verdienen of zelfs om klanten van dienst te zijn. Nee, ze bestaan om te leren hoe ze een duurzame/goedlopende en economisch duurzame business kunnen opbouwen.

4. Build-Measure-Learn
Oftewel bouw, meet en leer. De fundamentele activiteit van een Startup is om ideeën in producten om te zetten, om te meten hoe klanten hierop reageren en om daarvan te leren of er bijgesteld moet worden of geconsolideerd. Alle Startups zouden er op gericht moeten zijn om deze feedbackcycus te versnellen.

5. Innovatie administreren en meten
Om de uitkomsten van het ondernemen te verbeteren, en innovators verantwoordelijk te stellen, moeten we ons ook richten op het saaie gedeelte: hoe meten we vorderingen, hoe definiëren we mijlpalen en hoe stellen we prioriteren aan ons werk. Dit verlangt een nieuwe manier van administreren en meten die toegespitst is op startups - en de mensen die hen ter verantwoording roepen.

 

 

 

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!