Waarom startups mislukken

Startups worden gezien als de frisse wind binnen het bedrijfsleven en met name de technologie sector, maar de cultuur van “voor jezelf beginnen” is de laatste jaren flink gehyped. Aan de ene kant zijn er de bekende en inspirerende succesverhalen, maar aan de andere kant zijn er ook talloze startups die hun eerste jaar niet overleven. Waarom lopen zoveel startups om ons heen uit op een mislukking?

In dit artikel de 5 meest voorkomende redenen waarom start-ups mislukken.

1. Ideeën
Ideeën zijn de werkende motor achter startups. Voordat je start is het belangrijk om een uitgebreide analyse van je afzetmarkt te doen. 20 Procent van startende ondernemers melden dat hun falen een direct gevolg is geweest van een mismatch binnen idee-product-afzetmarkt. Ondernemers moeten begrijpen dat het starten van een bedrijf, het promoten van je product en het spenderen van je budget niet garant staan voor succes. Tevens is de consumentenmarkt van vandaag ontzettend veranderlijk. Eisen en behoeftes veranderen snel en succesvolle startups spelen hierop in. Vooruitkijken en rekening houden met de toekomst is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.

2. Toekomst is niet te voorspellen
Het eerste probleem is dat een goed plan, gedegen strategie en grondig marktonderzoek tegenwoordig geen goede indicatoren meer zijn voor mogelijk succes. Er bestaat de verleiding om deze ook op startups toe te passen, maar zo werkt het niet. Startups hebben namelijk veel met onzekerheden te maken; het is nog onzeker wie hun klanten zijn of wat hun product zou moeten zijn. Naarmate de wereld steeds onzekerder wordt, wordt het ook steeds lastiger om de toekomst te voorspellen. De oude managementmethoden zijn niet tegen deze taken opgewassen.

3. De ‘gewoon-doen’ methode
Als ondernemers of investeerders  erachter komen dat de oude managementmethoden niet van toepassing zijn op hun startup, is de eerstvolgende methode nadat het een en ander uitgezocht is de ‘gewoon-doen’ methode. Aanhangers van deze methode geloven dat als het management het probleem is, chaos wel het antwoord moet zijn. Echter kan bevestigd worden dat deze methode ook niet werkt.

4. Het managen van een startup
Het gaat tegen het hele idee van een startup in om te denken dat zoiets ontwrichtends, innovatiefs en chaotisch als een startup kan worden gemanaged of beter nog, moet worden gemanaged. De meeste mensen vinden processen en management saai en vervelend, terwijl startups juist dynamisch en spannend zijn. Maar wat daadwerkelijk spannend is, is om te zien dat startups slagen en de wereld veranderen.

5. Geld
Een aantal ondernemers noemen geld expliciet als een groot probleem. Alhoewel geld niet het belangrijkste is bij het starten van een bedrijf, is een tekort aan geld alles behalve behulpzaam. Het is altijd lastig om investeerders bereid te vinden om te investeren in jouw idee. Een andere veelgemaakte fout is het te snel, te veel uitgeven. Investeringen en financiën moeten in de gaten gehouden worden, gemanaged en onder controle gebracht worden binnen een goed bedrijfsmodel.

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!